Een reis door de tijd

In het OERmuseum ontdek je de oertijd van Noord-Nederland. Via een reis door de tijd beleef je de verschillende fasen in de ontwikkeling van de regio.

De reis begint bij de laatste ijstijd. Daarbij ontdek je welke dieren in onze omgeving leefden. De imposante mammoeten springen daarbij in het oog. Op de grond liggen mammoetbotten die in de buurt zijn gevonden.

Deze dieren hebben dus echt in Noord-Nederland rondgelopen. In dezelfde tijd leefden Neanderthalers in onze streek. Daarvan zijn resten gevonden, zoals de unieke “Havelter schaaf”. Na de tijd van mammoeten en Neanderthalers kom je in de periode van de Rendierjagers, met een replica van een rendierjagerstent en kleding van rendierjagers, die kinderen kunnen aantrekken.

In een volgende tijdsperiode komt het leven van de Jagers/verzamelaars aan bod. Ook deze bewoners waren nomaden en zwierven rond om hun voedsel te zoeken. We hebben het dan over de tijd dat de hunebedden werden gebouwd. Via diorama’s wordt uitgelegd hoe deze indrukwekkende grafmonumenten werden gebouwd. Deze boeren gebruiken nog steeds vuursteen om hun gereedschap en wapens te maken.

Archeologie

Wat is archeologie?

Naast de tijdreis wordt in de kelder van het museum een heldere uitleg gegeven wat archeologie is en welke moderne onderzoekmethoden tegenwoordig worden gebruikt. Je waant je onder de grond in een archeologische opgraving. bebouwing in de Oertijd.

Urnenvelden

Het OERmuseum heeft voor dit jaar een kleine expositie gemaakt over URNENVELDEN.

Urnenvelden zijn grafvelden waarbij de overledene is gecremeerd en de crematieresten zijn bijgezet in een buidel, een pot of een urn, in een kuil of een andere variatie.


Over de bijzetting is een heuveltje opgeworpen. Meestal met zand uit een er om heen gegraven greppel.


De kringgreppels zijn in de loop van de tijd opgevuld geraakt met donkere humeuze aarde en vallen tijdens een opgraving meteen op doordat de donkere kringen van de greppels zich scherp aftekenen tegen het lichtere gele zand waarin ze waren uitgegraven.

OERmuseum

Brink 7, 7981 BZ Diever

tel. 06-2680 2024

tijdens openingsuren: 0521-571412

In Zuidwest-Drenthe is het verleden nog te bewonderen, variërend van hunebedden tot grafheuvels.

©copyright OERmuseum.nl / All Rights Reserved 2022

nl_NLDutch