vrijwilligers

vrijwilligers


Het OERmuseum wordt gerund door vrijwilligers. Er is altijd behoefte aan nieuwe vrijwilligers. Daarbij is te denken aan de volgende activiteiten: gastvrouw/gastheer, ontwikkelen van tentoonstellingen, collectiebeheer, gids/rondleider, kinderactiviteiten, onderwijs/begeleiding groepen, vormgeving/publiciteit/PR/ Marketing, website beheer/social media en sponsoring. Als je geïnteresseerd bent, laat dit dan weten via het contactformulier op deze website.

organisatie

OERmuseum en Stichting Schultehuus Diever


Het OERmuseum is een activiteit van de Stichting Schultehuus Diever (SSD).

Het doel van de stichting is om het Schultehuus open te stellen voor het publiek. Dit wordt gerealiseerd met een archeologisch museum.


Bestuurssamenstelling:

Vacature, voorzitter

Michiel Rutten, secretaris

Bart Friso, penningmeester


  • Alle medewerkers van de Stichting Schultehuus Diever/OERmuseum zijn vrijwilligers. Dat geldt ook voor de bestuursleden. Ze ontvangen dus geen beloning.


vrijwilligers

sponsoren en donateurs

Het OERmuseum wordt gesponsord door:

De Stichting Schultehuus Diever/OERmuseum ontvangt geen subsidie voor de dagelijkse exploitatie. Mede dankzij de steun van sponsoren en donateurs kan het museum bestaan. Wanneer je de activiteiten van de Stichting Schultehuus Diever/OERmuseum financieel wilt ondersteunen, word dan donateur door het contactformulier in te vullen. De penningmeester neemt dan contact met je op.

De Stichting is een ANBI instelling. Zie hiervoor de menukeuze “ANBI”

Het Schultehuus van Diever

Het Schultehuus van Diever is thans nog de enige min of meer originele schultebehuizing van Drenthe. Berend Ketel liet dit huis in 1604 (ver)bouwen. Volgens bouwhistorici dateert het gebouw al van begin 1500.


Berend Ketel was in dit schultehuus de eerste “schulte”, burgemeester, rechter, notaris en deurwaarder tegelijk, hij was een zogenaamde “eigenerfde” boer.


Tijdens de tachtigjarige oorlog (1568-1648) werd in februari 1582 de omgeving van Diever door geuzen in de as gelegd. Graaf Willem Lodewijk van Nassau, stadhouder van Friesland, maakte in 1594 een einde aan de Spaanse overheersing. Hij stelde nieuwe betrouwbare overheidsdienaren aan voor het lokale bestuur in zijn machtsgebied. In Drenthe benoemde hij in 1596 Berend Ketel als schulte van Diever en “bannerschulte” van het “Dieverderdingspil”. Tot 1737 oefenden vijf opeenvolgende generaties Ketel in dit huis het schulteambt uit.


OERmuseum

Brink 7, 7981 BZ Diever

tel. 06-2680 2024

tijdens openingsuren: 0521-571412

In Zuidwest-Drenthe is het verleden nog te bewonderen, variërend van hunebedden tot grafheuvels.

©copyright OERmuseum.nl / All Rights Reserved 2022

nl_NLDutch